Indhold

Forsiden
Forumet
O-snak
Software
Træningsdagbog

Om Orientering.dk
Kontakt os
O-snakmenu

Velkommen til O-snak !

På denne side skrives der om alt muligt, altså ikke kun orientering.
Er dit indlæg af mere saglig karakter opfordres du til at skrive dit indlæg på Forumet.

Skriv et indlæg

Søg i O-snak:Mener du, at der er et indlæg som burde fjernes? Send en mail til
- skriv hvilket indlæg det drejer sig om (dato og tid for indlægget) samt en grund til hvorfor du mener at indlægget skal fjernes.
Orienteering, map, compass, running, outdoor, fitness, cross-country skiing, mountainbike, mtb, orientering, kort, kompas, løb
O-snakken
 
 < ! >
 Indlæg 421 til 440, i omvendt kronologisk rækkefølge:
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 22.09.2018 10:49
Jeg er enig meget langt hen af vejen. Skygning af usikre/nye o-løber børn skal selvfølgelig være tilladt til langt de fleste løb. Bare ikke når der er medaljer involveret, og det gælder både DM og Kredsmesterskaber!

Jeg har personligt stået med et barn som gik glip af en bronzemedalje fordi et skygget barn var lidt hurtigere. Det opleves altså (for barnet) ikke særlig meget som fair-play! Og det kan også risikere at skræmme nogen væk, hvis de føler sig snydt.
Til Kredsmesterskaber er der udover D10 og H10 også en begynderklasse (ofte er det den samme bane), hvor de børn der skal skygges kan stille op i stedet. Og hvis man er tilmeldt D/H10 og på dagen gerne vil skygges alligevel, er der jo altid mulighed for at gå op i stævnekontoret og blive bedt om at blive registreret som uden for konkurrence.

Jeg synes at de forældre der skygger skal prøve at vende det lidt om og tænke over hvordan det kan føles for de børn der har klaret alt selv, at de bliver snydt for en medalje.
Alle børn er forskellige. Nogle er ligeglade, men andre vil gerne belønnes for deres indsats. Og det handler altså ikke om forældre-ambitioner. Og det er ikke alle forældre der kan finde ud af at blive 100 meter bag barnet (det kan også være meget svært)!
Emne: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 22.09.2018 08:07
Når nu vi fra pøblen har talt er det vigtigt, at alle de overvejende enige synspunkter formidles til de rette i klubberne, så alle formelt kan indgive deres input til DOF's reglementsudvalg og øvrige udvalg. Ekstremt vigtigt, at klubbernes som satser massivt på ungdomsarbejdet bliver hørt, så ikke klubber uden fokus på ungdom/uden viden om begynderorientering bliver brugt som stemmekvæg for et forslag som kan skade rekrutteringen til vores sport.

Vigtigt er det også, at vi får videregivet vores input til vores gode venner og bekendte i de øvrige DOF-udvalg, som også indgår i processen, så vi når frem til et fornuftigt forslag, når reglementet rammer repræsentantskabet.

Altså:
* Ingen nye klasser D10B og H10B
* Ingen generelle regler om skygning ikke er tilladt i D10 og H10
* Ingen nye regler om, at der skal gives placeringspoint i divisionsturneringen til D10 og H10

Der er lige en sidste finte, som risikerer at ryge mellem to stole. De fleste er vidst enige i, at der ikke skal skygges ved DM'er. Men her kunne jeg godt frygte, at Divisionsfinalen ryger med. Det vil være et kæmpe flop, da netop Divisionsturneringen er en af de vigtigste aktiviteter for konkurrencestart af nye medlemmer, børn under ti år og småbørnsfamilierne som skubber barnevognen rundt med en glad unge i vognen. Og selvfølgelig skal startende på begynderbaner også i kredsmesterskaber kunne skygges, hvis der er behov.

* Ingen regler om skygning ikke-tilladt på begynderbaner i kredsmesterskaber og i divisionsturnering, inkl. landsfinale.

Tak for supporten. Der er en god chance for, at det hjælper at give sin mening til kende.
/Lars Sim - FIF Hillerød - kuvert lars.bakkeholm (at) gmail dot com
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: CasperSTid: 21.09.2018 21:40
Enig med Kirsten m.fl.

Lad nu børn være børn og giv dem positive, trygge oplevelser i skoven indtil de er min. 13-14. Det er ikke konkurrenceform og indfriede forældre-ambitioner der skaber verdensmestre. Det er mange års hårdt arbejde op gennem ungdomsklasserne.
Og dem der bare vil have en hyggelig tur i skoven må vi for alt i verden ikke skræmme væk. De er O-sportens fremtid!

Vi kan som forbund ikke overleve med 5-6 eliteløbere, 10-15 hårdt frembragte unge talenter og så i øvrigt en gennemsnitsalder der i forbundsstatistikken stiger med én hvert år.

Fokuser på bredden, de dygtige og talentfulde skal nok blive opdaget og dygtiggjort uanset om deres konkurrenter bliver skygget eller ej.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 19.09.2018 19:52
Man kunne gøre det, som man ganske ofte gør i andre brancher, når man skal produktudvikle.
Man kan spørge kunderne. Det gælder både børn og forældre.

Spørg nogle til de store løb, nogle til de lokale træninger - og både piger og drenge, begynder og mere øvede i de relevante aldersgrupper. Det behøver ikke være så mange at man får statistisk sikkerhed. Det afgørende er mere, at man får en fornemmelse for, hvordan ungdomsløberne og deres forældre oplever løbene i dag, og hvad de siger til de nye regelforslag.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 19.09.2018 16:40
Jeg er meget enig med Lars Sim og Mogens H i jeres overvejelser.

Mest af alt synes jeg, det er en skam, at vi ikke er skarpere til at lave baner til de yngste af en sværhedsgrad, der lever op til de krav, som vi selv har formuleret. Det virker som om der findes tre kategorier af banelæggere: 1. Dem, der kender kravene og følger dem fx ved begynderbanelægning. 2. Dem, der kender kravene, men som synes, at der også skal være noget til at skille de dygtige fra de middelgode - og som ignorerer kravene i forsøget på at skabe denne "lidt mere udfordrende" bane (min påstand vil være, at man godt kan følge kravene OG udfordre børnene samtidig). 3. Dem, der ikke kender kravene og følger deres egen fornemmelse - med heraf følgende risiko for at lægge enten for lette eller for svære baner.

Jeg er meget bekymret for, at vi risikerer at tabe børnene ud af O-sporten ved for kraftig tidlig vægt på konkurrence. I min egen klub, hvor vi har en stor børne- og ungdomsgruppe, er der mange, der vægrer sig ved at stille op til konkurrencer - inklusive nogle, der har haft dårlige oplevelser tidligere. Det er altså svært at redde, når barnet først har vovet at stille op og så kommer hjem meget langt efter resten af feltet - og der skal kun ét uhensigtsmæssigt stræk til at ødelægge deres oplevelse. Vi har også haft en løber, der meldte sig ud af frygt for at blive bedt om at løbe alene.

O-sportens allerstørste opgave er min mening først og fremmest rekruttering og fastholdelse, ikke eliteudvikling og slet ikke i de unge år. Bredde skaber elite, elite skaber ikke bredde.

Vi risikerer at skræmme potentielle senere topløbere væk fra sporten på et tidligt stadie, hvis vi udfordrer dem ud over deres evner på dét stadie.

Med andre ord: Lad os sikre, at alle baner i divisionsmatcherne lever op til de formulerede krav - og lad de yngre børn, der vil skygges, blive skygget. Det holder børnene inde i sporten, ødelægger næppe oplevelsen for de dygtigere / mere erfarne løbere og betyder ikke det store for resultatet af divisionsmatchen.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 19.09.2018 10:37
Mads er ikke galt på den. Mange børn elsker at motiveres ved konkurrencen, hvilket der ikke er noget galt i at bakke op som forældre. Jeg er dog uenig i, at det bør have betydning for børnene, at de i H/D 10 enkelte gange bliver slået af børn der bliver skygget.
Min yngste søn har flere gange slået den store, fordi de er 2 helt forskellige steder i deres o-udvikling. Den store skal gøre mange ting selv og er endelig nået til at gøre det hele selv. Den lille får hjælp til at retvende kortet og snakke om hvordan et stræk skal løbes. Dermed gennemføres banen ofte uden større fejl, fordi han får basal læring undervejs. Den basale læring har den store nu, og skal til at lære det at løbe alene, hvilket tager længere tid pga. usikkerhed og fejl. Min egen erfaring er, at det er ganske let at forklare storebror, at det er super flot de er blevet nr. 7 når de har gennemført uden hjælp og at lillebror (eller en anden) som nr. 6 havde skygge med og det var måske var derfor han den dag var bedre. Tror simpelthen ikke børn op til 10 år, kan se den store forskel i en 6. eller 7. plads.
Ved at lave H/D 10 A og B opstår problemet, når man mener et barn er klar til at løbe selv og derfor tilmelder i A, at det MEGET ofte hænder, at begynder og de lette baner er for svære, og så vil det ikke på dagen være muligt at sende en skygge med på løbeturen, hvorefter barnet med meget stor sandsynlighed får en dårlig oplevelse.
Så hvis man vil indføre forbud mod skygning på lette og begynderbaner, skal man også finde på noget der sikrer, at banerne med disse sværhedsgrader lever op til reglementet. Det sidste tror jeg aldrig bliver muligt.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: En der gerne vil have mange børn i sportenTid: 18.09.2018 21:20
Mads M har vist ingen børn

Ellers også er han måske en meget ambitiøs forælder (på børnenes vegne)?

Børnene har masser af år til at konkurrere i, så lad dem nu få en tryg start og nogle gode oplevelser. Så gem millimeterretfærdigheden til børnene bliver lidt ældre

Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: lvjTid: 18.09.2018 21:14
Jeg er meget enig med Lars Sim i kritikken omkring børn.

Og også omkring kritikken omkring seniorløberne

Som jeg skrev tidligere er det i det hele taget på en lang række punkter en meget voldsom forringelse.

For dem som ikke måtte vide det, så er dette DOF's forsøg på at gøre divisionsmatchen til B-løb og det var deres forslag at der skulle være langt flere matcher hvert år.

Kun efter massiv modstand fra Østkredsens klubben blev dette taget ud.

Men det er stadig det der præger reglementet med det meget store antal mulige tællene løbere. Man vil have det til at være små B-løb for fordi man så tror at man kan få klubberne til at lave et stort stykke arbejde for at få medlemmerne ud at løbe meget oftere.

Det er desværre bare helt forkert set. Dem der i dag laver et stort arbejde for at klubben kan stille et nogenlunde fuldt hold vil meget hurtigt give op da det er umuligt at stille fuldt hold og motivationen derfor er væk.

Så resultatet bliver at en lang række klubber vil stille med færre løbere, da indpiskerne opgiver.

Så endnu engang en opfordring til alle - lad os forkaste dette reglement.Emne: Re: 21'erne i divisionsturneringenSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 18.09.2018 11:50
Banelængder på H1 omkring 13-14 kilometer er det samme som at udelukke mange forholdsvis nye løbere i H21. Efter et par år magter de måske den nuværende H1 på omkring 8-8,5 km svær orientering - men forslaget vil tvinge dem til at løbe mellemsvær i alle divisionsmatcher til evig tid.
Det fungerer fint nu med banelængden i H1, hvor både eliteløbere og folk, der som voksenbegyndere har arbejdet sig op til svære baner, kan være med.
Det giver også god mening med de 8-8,5 km for H20 og H35, ligesom mange klubber kan sætte ældre løbere ind, hvis de mangler H21. Det sidste vil ikke ske med længder på 13-14 km.
Forslaget til nye regler for divisionsturneringen er på mange punkter en favorisering af de seks-otte store klubber i landet. Men en vindertid på 95 minutter på H1 tager nok prisen som det mest absurde.
Grundlæggende er der ingen gode argumenter for de absurde længder i H1. Synes eliteløberene, at de nuværende er for korte, så må de tage det som god træning de to-tre gange om året.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 18.09.2018 10:29
Jeg er helt på linie med Lars Sim. Det er meget vigtigt at børnene får en god oplevelse, så jeg synes det vil være virkelig ærgeligt, hvis der reduceres i muligheden for skygning. Reglementet giver i dag mulighed for skygning på alle lette og begynderbaner, dog selvfølgelig undtaget mesterskabsløb.

For mange børn opleves det grænseoverskridende at skulle løbe alene i skoven - og jeg har gennem de senere år haft samme oplevelse som Lars af, at mange baner ikke har den rigtige sværhedsgrad. Der er meget tit nogle stræk eller poster, der er en tand for svære, og som kan give især den lidt usikre ungdomsløber en fornemmelse af ikke at kunne finde ud af det. Og når sådan et barn så kommer grædende hjem fra skoven uden alle klip, så er det virkelig ærgeligt på en hel masse planer, og det er ikke sikkert at vedkommende står i startboksen næste weekend. At der så er nogle få hurtigløbere, der føler, at der er nogle skyggede konkurrenter, der får unfair hjælp, er en meget lille omkostning i den forbindelse.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Mads M.Tid: 17.09.2018 19:30
Måske ikke top placeringer - men bedre placeringer end de ellers ville have opnået.

De eksisterende regler om en fælles H eller D 10 klasse gælder også påskeløbet og Nord Jysk 2 dages, her er der konkurrence og prestige i at klare sig godt.
Emne: 21'erne i divisionsturneringenSe alle indlæg for dette emne
Navn: VoksenløberTid: 17.09.2018 18:10
Der er en anden ting jeg studsede over i ændringsforslaget til divisionsmatchen: Banelængderne i D/H21 bliver nu som til en langdistance dog med *mulighed for* (ikke krav om) at reducere med op til 25%. Tager vi DM lang 2016 i Grib Skov som eksempel løb H21 18.8 km, D21 12.5 km. Med 25% reduktion bliver det henholdsvis ca. 14 og godt 9 km, plus/minus 50% længere end der løbes p.t.
Nogen der kender tankerne om dette? Læser jeg forslaget helt forkert? I vores klub har vi mange motionistløbere i 21'er segmentet, en hel del af dem vil ikke være glade for en 50% forlængelse.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 17.09.2018 14:32
Mads. Har du kendte eksempler på, at der er børn i toppen af H10og D10 som er blevet skygget til deres topresultat. Jeg er nysgerrig for mine to unger har aldrig oplevet det. Og de har allerede alt den konkurrence de kan få med deres jævnaldrende uden voksenbekymring om unfair konkurrence. Og når de har brug for flere udfordringer, så bliver de tilmeldt i H12, og overlader begynderklassen til mindre øvede konkurrenter. D10 deltagerantal i DM mellem 5 og DM Lang 7 og
H10 deltagerantal DM mellem 11 og DM Lang 14, hvor løbere fra tre kredse er samlet. Del med tre så har vi det potentielle antal som efterspørger mere konkurrence i kredsløbene. Eller tager jeg fejl?
Og hvis der så skulle være en enkelt forældre som pacer eller tager ungen på skulderen eller i barnevognen hele vejen rundt, så fred med det og forhold til at skabe tryghed for alle de øvrige. Det eneste unfair som jeg oplever er, når banerne er for svære i forhold til reglementet. Det er i de sidste tre år mere end hveranden gang.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 17.09.2018 13:14
1. Nogle børn vil gerne konkurrere og motiveres af det.
2. Konkurrencen skal være på lige vilkår, det er den ikke når nogen børn bliver skygget og andre ikke. Mange af dem der skygger gør det rigtigt, dvs. lader barnet orientere, men jeg har også set eksempler på det modsatte.
3. Det er en del af en progression i orienteringsløb at gå fra at løbe med skygge til at klare sig uden og det skridt skal tages når barnet er klart

Byder derfor denne ændring i reglementet velkommen.
Emne: Re: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 17.09.2018 08:38
Meget vel talt, Lars Sim. Det er vigtigere at holde på interessen og de gode skovoplevelser hos de mindste børn fremfor at prioritere konkurrenceelementet i de små klasser.
Emne: Nyt reglement IKKE for børnSe alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 17.09.2018 05:50
Ungdomsledere og andre interesserede i o-løb for børn: Det er vigtigt, at I interesserer jer for forslaget til nyt reglement. Det kan nemlig betyde en skidt udvikling for de yngste udøvere af vores sport. Jeg forudser et resultat, hvor vi får flere grædende børn i skoven og flere der falder fra alt for tidligt til fordel for en sport med større tryghed.

Fra toppen ser det egentlig tilforladeligt ud, at der bliver foreslået to nye klasser: H10B og D10B, hvor det fortsat er tilladt skygning, og så forbyde skygning i de oprindelige klasser i alle løb. Samtidig kommer H/D10 til at tælle point for placeringer i divisionsturneringen. Set fra voksenhøjde bliver sporten for børn på 10 år og nedad på voksenniveau og de store klubber med stærkt ungdomsarbejde får en kæmpe fordel.

Men set fra børnehøjde er der slet ikke brug for nye klasser eller begrænsning i regler for skygning. Vi har slet ikke udøvere nok til flere klasser og hvorfor dele dem op i et A og B-hold. Der findes allerede en begynderklasser, hvis det smager bedst. Jeg har aldrig i de sidste 6 år jeg har haft unger i H10 hørt børnene klager over at være slået af en løber med skygge. Jeg har til gengæld mange gange stået op dagen, ved starten og måske i startboksen, når jeg har set om det så faktisk også er en begynderbane, besluttet om der skal skygges eller hvis barnet den dag lidt mere utryg. Og det er mere end hveranden gang, at hverken banelægger eller banekontrol ved, hvad en begynderbane er. Selvfølgelig skal det ikke være tilladt med skygge i DM'er - det giver fortsat mening - og specielt hvis banelæggere og banekontrollant ved mesterskaberne gad sætte sig ind i, hvad en begynderbane er. Men ellers burde vi for børnenes skyld åbne mere op for skygning i stedet for at lukke ned. Og så var der det med Divisionsturneringen. Hvis vi begynder at give placeringspoint til de mindste, så vil der være et naturligt pres på at få flest mulige børn afsted uden skygge. Og børnene efterspørger ikke individuelle placeringspunkt - det er divisionsturneringen alt for svær til at forstå. Og så er der til sidst argumentet set fra arrangørside: Med to nye klasser H/D 10 B vil der reelt også blive brug for endnu en bane, da de usikre børn i gennemsnit bruger betydelig længere tid pr. km. Og de fleste banelæggere ved allerede, hvor svært det kan være at få kringlet blot en begynderbane rundt.
Så brug din stemme i din klub, så skal komme med input til det nye reglement. Jeg har naturligvis givet mit indput til FIF Hillerød - en af de få klubber som i Divisionsturneringen kunne have fordel af nyt reglement - men jeg er sikker på, at klubben alligevel mener, at børnenes tryghed ved orienteringsløb er MEGET vigtigere.
Emne: Re: Trimtex Senior Cup Se alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 14.09.2018 13:34
Det er min skyld at resultaterne ikke er blevet opdateret på hjemmesiden - de var blevet væk i min mailboks - denne del er nu klaret og du kan se det endelige resultat på https://do-f.dk/dansk-orienterings-forbund/ranglister

Manglende præmier og nyhed har jeg ikke lige et svar på.

Med venlig hilsen

Henrik Poulsen
Stævne- og Reglementsudvalget (IT området)
Emne: Publikumsløb Euromeeting Se alle indlæg for dette emne
Navn: TCTid: 14.09.2018 13:26
Husk tilmelding til Euromeeting via O-service, det er lige om snart:
-Flere verdensstjerner
-Nye kort
-Mulighed for at heppe på landsholdet
-Duft af WOC2020
-Internationalt format i en kompakt weekend midt i DK ;-)

Ses
Emne: Trimtex Senior Cup Se alle indlæg for dette emne
Navn: Nysgerrig Tid: 14.09.2018 10:31
Trimtex Senior Cup blev afgjort til dm i søndags (det er i hvert fald hvad fremgår af DOF's hjemmeside). Der var dog ingen uddeling af præmier til stævnet, der har ikke været en nyhed på forbundets hjemmeside og stillingen er ikke opdateret på ranglistesiden. Er der nogen her som ved hvem vinderne blev?
Emne: Reglement 2019Se alle indlæg for dette emne
Navn: Tid: 13.09.2018 11:19
Bare så alle er klar over deres muligheder for at blive hørt, så er forløbet for nyt reglement ganske langstrakt, dog er o-snakken ikke stedet hvor input til reglement 2019 kan afleveres.

På nuværende tidspunkt er forslaget til reglement 2019 til høring hos medlemmerne og alle har, via egen klub, mulighed for at komme med forbedringsforslag til reglementsforslaget.

Klubberne kan senest den 30/9 sende eventuelle høringssvar til Formanden for Stævne- og Reglementsudvalget, Erik Nielsen med kopi til Tage V. Andersen, der er ansvarlig for gennemskrivning af de modtagne reglementsændringer.

Efterfølgende vil reglementet 2019 bliver sendt til høring hos formænd for DOFs områder, inden det endelige forslag fremlægges for Hovedbestyrelsen til behandling og godkendelse.

Med venlig hilsen

Henrik Poulsen
Medlem af Stævne- og Reglementsudvalget (IT området)
 Næste 20 indlæg · Forrige 20 indlæg

 Skriv et indlæg